Loonsanctie voor werkgever
Een loonsanctie is een boete die door het UWV opgelegd kan worden als de werkgever of werknemer niet voldoet aan de regels rondom verzuim en re-integratie. Er zijn dan ook twee soorten loonsancties: voor de werkgever en voor de werknemer. Laten we beginnen met de eerste optie.
Zoals elders op deze website wordt besproken, moeten werkgevers aan bepaalde verplichtingen voldoen wanneer ze te maken hebben met een arbeidsongeschikte werknemer. Zo moet het loon gedurende de eerste 104 weken worden doorbetaald en zal de werkgever een actieve rol moeten vervullen in het re-integratietraject van de werknemer. Oordeelt het UWV dat bovenstaande eisen niet voldoende zijn nagekomen, dan kan een loonsanctie worden opgelegd. Deze sanctie houdt in dat de periode van loondoorbetaling wordt verlengd met maximaal een jaar. De werkgever krijgt echter wel de kans zijn fouten goed te maken. Indien naar het oordeel van het UWV na oplegging van de sanctie alsnog aan de gestelde eisen wordt voldaan, kan deze worden opgeheven of verkort.
Loonsanctie voor werknemer
De werkgever is echter niet de enige die door het UWV in de gaten wordt gehouden. Ook de werknemer kan een loonsanctie opgelegd krijgen, met name wanneer hij/zij niet voldoende meewerkt aan zijn/haar re-integratie. Het doel van deze sanctie is ervoor te zorgen dat de werknemer hier toch meer moeite in gaat stoppen. Gebeurt dit niet, dan kan de loondoorbetaling worden opgeschort of stopgezet. In het eerste geval zal het achtergehouden loon alsnog terugbetaald moeten worden zodra de werknemer weer aan de regels voldoet. Bij een loonstop is dit niet het geval.
Schakel onze hulp op tijd in
Het inschakelen van onze hulp in een vroeg stadium is van essentieel belang voor de uitkomst van uw situatie. Wilt u direct juridisch advies? Bel ons op 085 – 049 2430.