Wanneer kan JPF helpen binnen het contractenrecht?
JPF Juristen is onder andere gespecialiseerd in contractenrecht. Wij kunnen u zeker verder wanneer u problemen ondervind bij:
Koopovereenkomst;
Overeenkomst van opdracht;
Aanneming van werk
Wat is contractenrecht?
Het contractenrecht omvat wetten en regels die de kopers en verkopers beschermen bij de aankoop van producten. Het contractenrecht geeft regels om de rechten, en soms ook plichten, van de consument in het handelsverkeer vast te leggen. Het gaat hierbij om het kopen van producten, de levering van diensten en gemengde overeenkomsten waarbij zowel een product als een dienst wordt afgenomen.
Wanneer heb ik een jurist contractenrecht nodig?
Op het moment dat u een conflict heeft met de verkoper over een of meerdere punten: algemene voorwaarden, garantie, bedenktijd, wanprestatie, non-confirmiteiten, herstel, ontbinding, oplichting of misleiding. Dan kunnen wij u zeker verder helpen!
Als koper en verkoper bent u beschermd door strenge regels bij consumentenkoop. Bijvoorbeeld:
U heeft een auto gekocht, maar na een week blijkt dat er zaken mis zijn. De verkoper wilt u niet helpen in de ontstane situatie. Op dat moment komt de verkoper zijn verplichtingen al niet na.
Het is echter wel van belang om uzelf altijd af te vragen of de kosten voor een jurist contractenrecht opwegen tegen de baten. Stel u heeft schoenen besteld van € 50,-, dan kunt u beter proberen om er samen met de verkoper uit te komen.
Twijfelt u of het mogelijk is om u verder te helpen? Leg uw zaak aan ons voor en wij zullen u zaak beoordelen.
Bij JPF Juristen krijgt u altijd eerst een gratis intakegesprek, waarna wij u casus zullen beoordelen. Op het moment dat wij kunnen helpen ontvangt u een prijsopgave die u nergens anders krijgt!
Wanprestatie
Wanneer u een overeenkomst heeft met een andere partij aangaat kan het gebeuren dat de wederpartij één of meer verplichtingen niet nakomt. Op het moment dat er een verplichting niet of gedeeltelijk wordt nagekomen is er sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld; als goederen op een ander moment dan afgesproken worden geleverd, het product andere specificaties heeft dan afgesproken of als een van de partijen niet aan de betalingsverplichting voldoet.
Wanneer is er sprake van een wanprestatie?
Als u van mening bent dat de wederpartij niet zijn/haar deel van de overeenkomst is nagekomen, is het belangrijk om te kunnen vaststellen dat dit wel aan de wederpartij moet kunnen worden toegerekend. Dat betekent dat er sprake moet zijn van schuld of risico van de wederpartij. Mocht dit daadwerkelijk het geval zijn, dan is er sprake van een wanprestatie.
In de meeste gevallen zal de andere partij zich beroepen op overmacht als er een situatie was die buiten zijn macht lag waardoor de afspraak niet nagekomen konden worden. In de meeste gevallen verschillen beide partijen van mening over wat er daadwerkelijk is afgesproken. Hiervoor is het meest makkelijke om een overeenkomst met duidelijke afspraken op te stellen. JPF Juristen kan u ook hier bij helpen!
Het is heel begrijpelijk dat in sommige gevallen u het wellicht op dat moment niet nodig vond om een overeenkomst op te stellen. Probeer dan zoveel mogelijk informatie op te slaan, zoals foto’s, berichten, mails etc.
Weten wat wij voor uw zaak kunnen betekenen? Neem contact op voor een gratis intakegesprek.
Verborgen gebreken
Het kopen van een woning brengt al veel spanning met zich mee.
Er is u middels de meldingsplicht verzekerd dat er geen gebreken aan de woning zijn en u heeft zelf aan uw onderzoeksplicht voldaan, dus u gaat over tot de aankoop van de woning.
Heeft de de woning toch gebreken heeft die u vooraf de aankoop heeft kunnen zien, maar nu wel last van heeft? Dan noemen we dit verborgen gebreken. U mag er namelijk vanuit gaan als beide partijen hebben voldaan aan hun plicht dit niet mogelijk is.
Schakel hiervoor altijd juridische hulp in!
Wij kunnen u onder andere helpen bij verborgen gebreken zoals:
- Houtworm
- Funderingsproblemen
- Ongedierte
- Gebreken met de elektriciteit
- Lekkages dak, sanitair of in de riolering
Is er sprake van een verborgen gebrek of wilt u uw koopovereenkomst laten controleren? Neem meteen contact op voor een gratis intakegesprek.
Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Als koper ben je verplicht om alvorens je overgaat tot de aankoop van een woning om zelf goed onderzoek te doen naar de staat van de woning. Dit kan door zelf een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren of met de hulp van een aankoopmakelaar.
De wet schrijft voor dat een koper van een woning deze koop inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Op het moment dat je geen goed onderzoek hebt gedaan naar eventuele gebreken. Mocht er later toch sprake zijn van een gebrek aan de woning, dan is het aansprakelijk stellen van de verkopende partij zeer lastig. Dit vanwege het feit dat u niet aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan.
Plicht verkopende partij
Als verkoper heb je zoals eerder beschreven ook te maken met een plicht. De zogeheten meldingsplicht aan de kopende partij. Deze plicht houdt in dat de verkoper verplicht is om alle gebreken die hij kent, en die van belang zijn voor de aankoop van de woning, aan de kopende partij te melden. De meest gebruikelijke manier is doormiddel van een standaardvragenlijst die online te vinden is.
Ontbinding overeenkomst
Het ontbinden van de overeenkomst is een beslissing die in sommige gevallen de meest voor de hand liggende is. Echter zijn er meer mogelijkheden en is het ontbinden soms niet mogelijk.
Naast het ontbinden kan er ook voor vernietiging van de overeenkomst gekozen worden. Laat u altijd goed informeren door een jurist!
Ontbinden
Als u of de wederpartij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kan de overeenkomst worden ontbonden. Is dit altijd van toepassing? Kort gezegd is het antwoord daarop nee. De tekortkoming moet in verhouding staat tot het ontbinden van de overeenkomst. Als bijv. de gekochte auto een dag later dan afspraak wordt geleverd, dan is dit geen reden om de overeenkomst te ontbinden.
De wettelijke eisen om een overeenkomst te kunnen ontbinden zijn:
- Als uw wederpartijen zijn/haar deel van de overeenkomst niet nakomt
- Op het moment dat het voor de wederpartij niet meer mogelijk is om de overeenkomst na te komen nakomen.
- Na een schriftelijke ingebrekestelling nog steeds de overeenkomst niet na wordt gekomen.
- Het niet-nakomen is in verhouding staat tot de reden om de overeenkomst te ontbinden.
Twijfelt u of wilt u zeker zijn dat u in uw recht staat? Leg uw casus aan ons voor tijdens een gratis intakegesprek
Gedeeltelijk ontbinden
Het gedeeltelijk ontbinden van de overeenkomst is in de meeste gevallen de beste optie voor beide partijen. Een voorbeeld waar dit van toepassing kan zijn is als een deel van de overeenkomst bijvoorbeeld: U huurt een aannemer in om werk het dak en de badkamer te verrichten. Als het dak helemaal volgens afspraak is afgerond, maar in de badkamer is om redenen niet afgemaakt.
Dan kunt u de overeenkomst gedeeltelijk ontbinden voor het deel waarin de aannemer te kort is geschoten.
Dit betekent dat u slechts een deel van de kosten verschuldigd bent.
Wilt u weten wat u het beste kan doen in uw situatie? Bel of bericht ons voor een gratis intakegesprek
Vernietigen overeenkomst
Als uw wederpartij misbruikt maakt van de omstandigheden, dwaling of bedrog. Dan is het mogelijk om de overeenkomst te vernietigen.
Wanneer is er sprake van dwaling of bedrog? Op het moment dat u tijdens het sluiten van de overeenkomst een andere voorstelling heeft gekregen van de zaken die binnen de overeenkomst zouden vallen. Op het moment dat uiteindelijk de uitvoering van de overeenkomst anders blijkt te zijn, dan kan er gesproken worden over dwaling of bedrog. Deze verkeerde voorstelling, mag echter niet uw eigen schuld zijn. In dat geval is er geen sprake van bedrog of dwaling.
Verschil tussen dwaling en bedrog
Het verschil tussen dwaling en bedrog is het handelen van de wederpartij. Er moet sprake zijn van opzet om te kunnen spreken van bedrog. Bij dwaling hoeft het niet zo te zijn dat er gehandeld is uit opzet. Als voor beide partijen een ander beeld is ontstaan voor de uitvoering, dan in de overeenkomst opgenomen. Is het zelfs mogelijk om te spreken van dwaling.
LET OP! U kunt geen beroep doen op dwaling als u de overeenkomst ook zal hebben gesloten als u een juiste voorstelling van zaken had gekregen. Ook wanneer de voorwaarden veranderen na het sluiten van de overeenkomst, waardoor u van de overeenkomst af wilt. Hierbij kunt u denken aan: Stel uw als gekochte producten na het sluiten van de overeenkomst in waarde dalen.
Wat het beste is voor uw zaak zoeken we graag uit! Laat u informeren alvorens u zelf aan de slag gaat. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel meteen voor een gratis intakegesprek of stuur ons een webformulier
Schakel onze hulp op tijd in
Heeft u problemen met uw aankoop? Het inschakelen van onze hulp in een vroeg stadium is van essentieel belang voor de uitkomst van uw situatie. Wilt u direct juridisch advies? Bel ons op 085 – 049 2430. of stuur een webformulier in via onze contactpagina