De beste hulp bij problemen met uw verhuurder?
Het belangrijkste is om problemen met de verhuurder niet te laten escaleren. U heeft als huurder meer rechten dan u denkt.
Wij kunnen o.a. helpen bij:
- Huurgeschillen
- Ontbinding wegens wanprestatie
- Huurachterstand
- Ontruiming
Huurgeschillen huurder
Binnen het huurrecht kennen we tal van geschillen van juridische aard. Denk hierbij aan een verhoging van de huur- of servicekosten, gebreken aan de woning of het niet terugkrijgen van de borg na afloop van de huurperiode. In vrijwel alle gevallen kan een advocaat een oplossing bieden als u er samen met de verhuurder niet uit komt. Het is wel altijd goed om op voorhand te kijken of de huurcommissie geen rol kan spelen.
Dit hangt samen met of u sociaal huurt of particulier. De huurcommissie kan in het eerste geval een bindendadviesuitspraak doen waaraan de verhuurder medewerking moet verlenen.
Mocht het geval zijn dat de huurcommissie geen rol kan spelen en de verhuurder weigert tot een oplossing te komen kan een advocaat de oplossing proberen te voorzien. In de meeste gevallen zendt de advocaat de verhuurder een brief om tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar het kan ook voorkomen dat u met de advocaat naar de rechter moet. Bij een dergelijke verzoekschriftprocedure kan de rechter gevraagd worden om de verhuurder te verplichten actie te ondernemen.
Service en huurkosten huurder
Dit kan betekenen dat de verhuurder de huur- of servicekosten niet mag verhogen als hij niet aan de eisen voldoet of het onredelijk is. Het kan ook betekenen dat de verhuurder verplicht wordt de gebreken aan de woning op te lossen en hiervoor de kosten te dragen. In deze gevallen is in de meeste gevallen sprake van derving van het woongenot. Dit houdt in dat u niet kan genieten van de woning zoals dat eigenlijk zou moeten. Een advocaat kan in deze gevallen ook voor u bekijken of het mogelijk is om het verminderde woongenot gecompenseerd te krijgen in de vorm van een geldbedrag over verlaging van de maandelijkse huurprijs.
Geschil borg voor de huur
Bij het niet terugkrijgen van de borg aan het einde van de huurperiode kunt met behulp van een advocaat de verhuurder aanschrijven om de borg alsnog te ontvangen. De verhuurder beroept zich vaak ten onrechte op de verslechterde staat van de woning en bijkomende herstel- en schoonmaakkosten. Dit gaat vaak niet op, omdat er geen zogeheten opnamestaat is gemaakt. Op deze lijst waar de huidige staat van de woning en toebehoren voorafgaand aan de huur staan genoteerd. Als deze er niet blijkt te zijn, is vrijwel niet vast te stellen of de staat verslechterd is en u hiervoor moet betalen. De borg is daarom vrijwel altijd succesvol terug te vorderen.
Mocht er binnen uw situatie sprake zijn van bovenstaande gevallen doet u er verstandig aan een huurrechtadvocaat in te schakelen.
Ontbinding wegens wanprestatie
Als de verhuurder wegens toerekenbaar tekortschieten van de huurder de huurovereenkomst wil ontbinden dan dient dat via de rechter te geschieden. Voor de huurder geldt dat echter niet. Redenen om een huurovereenkomst te ontbinden zouden wanbetaling, overlast of onvoorziene omstandigheden kunnen zijn.
Indien de huurovereenkomst door de rechter is ontbonden moet de gehuurde zaak in het geval van onroerend goed worden ontruimd en aan de verhuurder worden opgeleverd.
Lees hier meer over ontruiming
Huurachterstand huurder
Hebt u als huurder een huurachterstand? Het is heel goed te begrijpen als u moeite heeft om de huur te betalen, dat er een achterstand kan ontstaan.
Vaak is de verhuurder best welwillend, maar soms kan dit anders zijn of worden. De verhuurder kan gaan dreigen met een huisuitzetting als u niet de achterstallige huur snel betaalt.
Dat is makkelijk gezegd, maar hier moet de rechter over oordelen. U heeft als huurder huurbescherming. Dit betekent dat u niet zomaar uit uw huis kan worden gezet.
Belangrijk is om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen, hiermee voorkomt u dat uw zaak voor de rechter komt.
Bel of stuur een webformulier voor een gratis intakegesprek.
Wat kan ik doen tegen ontruiming?
Zowel huurders als verhuurders hebben bepaalde rechten. Een van de rechten van de verhuurder is ontruiming, wat inhoudt dat de huurder om een of andere reden het pand dient te verlaten. Nadat de rechter tot een dergelijk oordeel is gekomen, heeft u als huurder nog één laatste kans om de ontruiming te voorkomen. U kunt namelijk een procedure opstarten tegen de verhuurder, met als doel de tenuitvoerlegging van het vonnis te schorsen. We noemen dit een executiegeschil. Een dergelijke procedure kan onder één van de volgende drie voorwaarden worden opgestart:
- Het vonnis berust op juridische of feitelijke onjuistheden. Deze onjuistheden dienen evident en niet voor discussie vatbaar te zijn.
- Er is sprake van nieuwe omstandigheden die pas na het vonnis zijn voorgevallen of aan het licht zijn gekomen.Deze omstandigheden dienen als gevolg te hebben dat de tenuitvoerlegging van de ontruiming ervoor zorgt dat de huurder in een noodtoestand terechtkomt.
- Er is sprake van andere feiten of omstandigheden waardoor de verhuurder geen beroep mag doen op zijn recht tot ontruiming.
Let op: als u als huurder niet in hoger beroep bent gegaan tegen het vonnis en de termijn hiervoor is verstreken, worden de mogelijkheden voor tenuitvoerlegging een stuk beperkter. Het is dus van belang snel actie te ondernemen als u een ontruiming wilt stoppen.