Vaststellingsovereenkomst ontvangen, wat nu?
Bent u (op staande voet) ontslagen of dreigt er ontslag? Op zo een moment komt er veel op u af. Probeer uw emoties niet de overhand te laten nemen door overzicht te bewaren. Teken geen documenten en schakel onze hulp in. Zorg dat u zeker weet dat u de juiste vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding is aangeboden. Laat ons uw vaststellingsovereenkomst controleren voordat u tekent. Lees ook onze 10 tips bij (dreigend) ontslag.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd, ook spreekt men wel eens van ontslag met wederzijds goedvinden. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die u met uw werkgever sluit voor de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst spreekt u met uw werkgever meerdere zaken, waaronder de hoogte van de ontslagvergoeding af. Het is van belang zeker weet dat wat in de vaststellingsovereenkomst staat juist is. U kunt uw werkgever vragen om een redelijke bedenktermijn van bijvoorbeeld 2 weken. Wij helpen u graag met het controleren van uw vaststellingsovereenkomst.
Naast de hoogte van de transitievergoeding, ofwel ontslagvergoeding spreken werkgever en werknemer ook af de einddatum af. Ook is het belangrijk dat vastgelegd is of de werknemer zal worden vrijgesteld van werk opzegtermijn of dat deze moet doorwerken. Ook afspraken over een eventueel concurrentiebeding ofwel relatiebeding en wanneer bedrijfseigendommen worden ingeleverd zullen moeten worden vastgelegd. U kunt ook afspreken of de werkgever een bijdrage aan juridische kosten doen.
Wat is transitievergoeding of ontslagvergoeding?
Een onderdeel van de vaststellingsovereenkomst is vaak de ontslagvergoeding. Het is belangrijk om te laten controleren of er een redelijke ontslagvergoeding is opgenomen. Is deze bijvoorbeeld in overeenstemming met de wettelijke transitievergoeding? De transitievergoeding is een geldbedrag dat uw werkgever aan u betaalt. U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt. Wij helpen u graag bij het controleren van uw ontslagvergoeding.
Billijke vergoeding
Het grote voordeel van een arbeidsovereenkomst is dat een werkgever deze niet zonder meer kan beëindigen. Doet hij dit wel, dan heeft de werknemer in sommige gevallen recht op een billijke vergoeding. Een billijke vergoeding is niet iets wat iedere werknemer ontvangt na ontslag, zoals de elders besproken transitievergoeding. In plaats daarvan moet de billijke vergoeding worden aangevraagd bij de rechter, die hier vervolgens een oordeel over velt.
De belangrijkste eis voor het opleggen van een billijke vergoeding, is dat het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Dit is vastgelegd in de Wet werk en zekerheid (WWZ). Een aantal dingen die hieronder worden verstaan zijn bijvoorbeeld discriminatie, het niet nakomen van verplichtingen in het kader van re-integratie, een verstoorde arbeidsverhouding of het overtreden van het opzegverbod. Of een specifieke situatie binnen bovenstaande definitie past, wordt door de rechter bepaald. De rechter bepaalt daarnaast ook de hoogte van de vergoeding, welke onder andere afhankelijk is van de ernst van het verwijtbare gedrag.
Schakel onze hulp op tijd in
Het inschakelen van onze hulp in een vroeg stadium is van essentieel belang voor de uitkomst van uw situatie. Laat ons eerst uw vaststellingsovereenkomst controleren voordat u tekent. Wilt u direct juridisch advies? Bel ons op 085 – 049 2430.